Mulhouse AKM'den panel - Emek Sinem Kaya
Mulhouse AKM 'Sivas, Çorum Katliamları' ve 'Alevi, emekçi, Kürt' sorunları konulu bir panel düzenledi.
2 Temmuz 2010 günü saat 15:00'da Mulhouse Alevi Kültür Merkezi 'Altkirch AKM, Emek Partisi, Partizan Derneği ve Kürt Derneği' ile birlikte 'Sivas, Çorum Katliamları ve 'Alevi, emekçi, Kürt' sorunları konulu bir panel düzenledi.
Panelde Cemal KAVAK moderatörlüğünde 'Kürdistan Aleviler Birligi Başkanı Haydar MUNZUR, Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Güven GERÇEK, Eşitlik ve Demokrasi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Salman KAYA , AGEV-KOM Avrupa Temsilcisi Hüseyin ASLAN , ve Fransa ATİK Temsilcisi Mehmet GÜNDÜZ ' olmaz üzere beş konuşmacı bulunuyordu.
Panelin ilk oturumunda ilk konuşmacı Salman KAYA ilk olarak Sivas ve Çorum katliamlarının anmalarının yeterliliğinden söz etti. Daha sonra bu katliamların suclularının bugünkü Ergenekoncular olduğunu , halkın bu katliamlara ve sorumlularına karşı bilinclendirilmesi gerektiğinden bahsetti. Alevilerin Alev , Kürtlerin Kürt gibi yaşama hakkının olması gerektiğini, Türkiye demokrasisinin gerekli ölçüde olmadığını Türkiye'de çağdaşlaşmanın olabilmesi için solun hakimiyetinin zorunluluğunu belirtti.
İkinci konuşmacı Hüseyin ASLAN ilk olarak 12 Eylül darbesinde yaşananların 'Nazizm' olduğunu belirtti. Daha sonra Kürt sorununa değinen Aslan şimdiye kadar iktidara gelmiş tüm hükümetlerin bu sorunu görmezden geldiklerinden, Kürtlerin ve Alevilerin ; inançlarının, sosyal ve kültürel yaşamlarının unutturulmak istendiğinden ve Türkiye'nin batıdan kopmama isteğinden bahsetti. Anti-demokratik hareketlerin önüne geçilebilmesi adına Alevi, Kürt ve tüm sol örgütlerinin saflarını belirtmesi gerektiğini söyledi.
Ücüncü konuşmacı Güven GERÇEK ilk olarak yapılan tüm katliamların devlet desteği ile yapıldığı ve üstünün örtülmeye çalıştığını söyledi. AKP hükümetinin sorunları çözmek adına somut öneriler sunmadığını, yalnızca göstermelik davrandığını belirtti. Özellikle Kürt sorununu turnasol kağıdına benzeten Gerçek Türkiye'deki tüm siyasi sorunların ancak ezilen, emekçi, işçi halklar ile Aleviler ve Kürtler tarafından çözülebileceğini anlattı. Başta Alevilik olmak üzere tüm dini inancların rahatca yaşanması gerektiğini, tüm bu sistem mağdurlarının Kürt, Alevi ve emekçi sorunlarında birlik ve beraberlik içerisinde olup çözüme ulaşması gerektiğini belirtti.Dördüncü konuşmacı Mehmet GÜNDÜZ ilk olarak var olan en büyük sorunların Kürt, Alevi ve emekci sorunları olduğunu, saldırıya maruz kalanların hep onlar olduklarını belirtti. Cephelerimizi belirlerken neye ve kime karşı olduğumuzun bilincinde olmamız gerektiğinden bahsetti. Kürt sorununun devlet kaynaklı olduğunu ve Aleviliğin İslamiyetle birleştirilmek istenmesinin yanlışlığından sözetti. Aleviliğin asimile olmaması gerektiğini, zorunlu din derslerinin kaldırılmasını ve Alevi köylerine cami yapılmaması gerektiğine değindi. Emekten yana tüm örgütlerin birleşmeden tüm bu sorunların çözülemeyeceğini belirtti.
Beşinci ve son konuşmacı Haydar MUNZUR ilk olarak katliamları bizzat devletin yaptığını, Alevilerin ve Kürtlerin tam 1000 yıldır yakıldığını belirtti. Mezopotamya'nın tarihsel gelişimindeki kardeşlik bakış açısından bahsetti. Kürt açılımının öneminden bahseden Munzur bütün devrimci, demokrat ve aydınların birlikte mücadele etmesi gerektiğini bildirdi.
Konuşmacıların ardından ilk oturumun kısa bir özetini geçtikten sonra, 15 dakikalık bir ara veren Cemal KAVAK ikinci oturumu 17:30'da başlattı. Bu oturumda konuşmacılar bir saat boyunca panel dinleyicilerinin sorularını cevapladılar. 18:30'da son bulan panelimizde tüm katılımcılarla ortak bir paydada buluşarak sorunların çözümüne dair birlik ve beraberliğin gerekliliğini bir kez daha anlamış ve belirtmiş olduk.
Emek Sinem KAYA
Mulhouse AKM Basın-Yayın Sorumlusu


Yazdır | Tarih: 18.08.2010 |
| Değerlendirme | | |
Değerlendir
İlgili Haberler


















