Paris ve Essone AKM'ler Sivas şehitlerini andı
Fransa'nın Başkenti Paris'ten "Karanlığa meşale olanlar, küllerinden yeniden doğarlar" şiarı haykırıldı.
Kalabalık bir dinleyici kitlesinin hazır bulunduğu, Paris ve Essone Alevi Kültür Merkezleri'nin birlikte düzenledikleri Sivas şehitlerini anma etkinliği, çera uyandırmanın ardından, dönülen semah ile başladı.
Erdal Kılıçkaya'nın moderatörlüğünü yaptığı, Yeter Gültekin, Hıdır Temel ve Fraçoise Demir'in konuşmacı olarak hazır bulunduğu panelin konusu « Sivas'tan günümüze Alevi Hareketi » idi.
Panelin ilk konuşmacısı olan Yeter Gültekin, Pir Sultan'ın direncin simgesi olduğunu, bununda çocuklarımıza anlatılması gerektiğini söyledi. Konuşmasında « Sivas olayı tepkisel bir eylem değil, planlı bir katliamdı. Devlet erkanı otelin içersinde mahsur kalanlara « bekleyin yardım geliyor » deyip insanları bekletmeseydi, oradakiler kendi başlarının çaresine bakacaklardı. Onları 8 saat içerde bekleterek, ne olay anında, ne de sonrasında gereğini yapmadı »dedi. Tansu Çiller'in Başbakan olduğunda Hasret Gültekin'in « Eyvah, başımıza çok kötü şeyler gelecek » dediğini belirten Yeter Gültekin, o dönemde sanıkların avukatlığını yapan Hayati Yazıcı'nın bugün Devlet Bakanı olarak mükafatlandırıldığını, yaşam hakkı olmayan insanların inanç özgürlüğüde olamaz dedi.
İkinci panelist Hıdır Temel ise Sivastan sonra, neden Alevilerin başına bu işler geliyor, bir daha bu tür şeyleri yaşamamak için neler yapabilirizi düşünmek zorundayız dedi. Hıdır Temel sözlerine « Sivas kıyımı Alevilerin sorunu değil, sunnilerin sorunudur. Türkiye'de dış güçlerin veya devletin tahriklerine gelebilen bir topluluk var ise, bu zihniyet sakattır. Bu sakat zihniyette Sunnilerin çözmesi gereken bir sorundur » diyerek sözlerine devam etti. Sivas Madımak katliamından sonra Sivas'ın köylerinin boşaltıldığını, daha önceden de Dersim'in boşaltıldığını, gönderilenlerin de Aleviler olduğunu söyleyen Hıdır Temel, « Türkiye « 3 K » ları bertaraf etmek istiyor. Koministleri, Kürtleri ve Kızılbaşları berteraf etmek için Türk İslem sentezini devreye soktular » dedi. Üçüncü konuşmacı Fraçoise Demir ise Sivas Madımak katliamı olduğunda bir yola koyulduklarını, Sivas şehitleri ile birlikte yaşadıklarını, Sivas olaylarından sonra hergün bir ay boyunca Güney Fransa da bir tiyatro sahnesinde ateşler yakarak şehitlerimizi andıklarını belirtti.
Anma etkinliğinin ikinci bölümünde Mahmut Demir, Şirlem, Cangül, Ayhan, Ferkat'ın söyledikleri deyişlerle ve Pak-Merkez ile Essonne AKM'nin semah ekiplerinin döndükleri semahlarla Sivas şehitleri anılırken, Sivas'ın ateşinin sönmeyecegi bir kez daha dile getirildi.
Erdal KILIÇKAYA
FUAF Haber
www.alevi-fuaf.com


Yazdır | Tarih: 30.06.2010 |
| Değerlendirme | | |
Değerlendir
İlgili Haberler


















